Centering Zwangerschap

Bij Centering Zwangerschap worden de normale zwangerschapscontroles uitgebreid met extra tijd, voorlichting en aandacht. Dit gebeurt in een groep met gemiddeld 6-10 vrouwen met ongeveer dezelfde zwangerschapsduur.

Centering Zwangerschap houdt het volgende in:

  • Verloskundige zorg samen met andere zwangeren
  • Actieve betrokkenheid bij de zorg
  • Veel extra informatie
  • Ruim de tijd voor vragen

Dat betekent:

  • Individuele controles tot circa 12-16 weken
  • Bijeenkomst op een vaste dag en tijdstip (in de avonduren) en vaste begeleiders
  • In het eerste half uur worden er controles gedaan en een korte echo gemaakt. Hierbij zijn partner, kind(eren) en familieleden welkom. Daarna gaan de zwangeren verder met de bijeenkomst. De 5e en 6e bijeenkomst gaan over de bevalling. Bij deze bijeenkomsten is ook je partner de hele bijeenkomst welkom.
  • Na de 9e bijeenkomst vinden de controles weer individueel plaats.
  • De 10e bijeenkomst is samen met de baby`s en wordt een paar weken na de bevalling gepland.

De verloskundige zal je hier meer over vertellen tijdens je eerste bezoek. Maar je kan je al vast inlezen op Centering Zwangerschap

  • Ondersteuning en kennis uitwisselen
  • Vaste dag en tijdstip, geen wachttijd
  • Veel meer contact met je zorgverlener
  • Betere uitkomsten van de zwangerschap

Tijdens de bijeenkomsten worden vragen, zorgen en oplossingen besproken die belangrijk zijn voor jou, je zwangerschap en je baby. Deze bijeenkomsten worden geleid door verloskundigen Leoni, Suzanne, Maira en Laura, samen met onze assistentes Linda en Conny of met kraamverzorgster Deja van Kraamzorg Het Groene Kruis. Elke groep heeft 2 vaste begeleiders: 1 verloskundige en 1 assistente of kraamverzorgster.

Hoe ziet een bijeenkomst eruit?

De bijeenkomsten beginnen met de medische controles. Je meet zelf je bloeddruk en gewicht en noteert deze in je zwangerschapsboekje. Afgeschermd van de groep doet de verloskundige het uitwendig onderzoek om de groei van je baby te beoordelen en maakt een korte echo.
Bij het eerste half uur van de bijeenkomst mogen je partner, kind(eren) of andere familieleden aanwezig zijn. Daarna gaan we met alle aanstaande moeders aan de slag. We bespreken iedere bijeenkomst één of meerdere onderwerpen (zoals een gezonde leefstijl, zwangerschapsklachten, voeding voor de baby, de bevalling, de kraamtijd) Deze zullen aansluiten op de fase van je zwangerschap. Ook kun je zelf onderwerpen inbrengen die je graag besproken wilt zien. Tijdens de bijeenkomsten over de bevalling en kraamtijd is je partner ook welkom.

 

Elkaar steunen en kennis delen

Met Centering Zwangerschap ontmoet je andere zwangere vrouwen. Je kunt met hen ervaringen delen en zo nodig elkaar ondersteunen. Het kan fijn zijn om te horen dat je niet de enige bent met bepaalde klachten of onzekerheden. Deze manier van zwangerschapsbegeleiding draagt bij aan meer vertrouwen in jezelf, in je zwangerschap en de bevalling en in je rol als moeder/vader.

Hoe gaat het in de praktijk?

De eerste 2-3 controles, mogelijke groeiecho`s en eventuele extra noodzakelijke controles zijn individueel. De Centering Zwangerschap bijeenkomst zijn in het begin eens in de vier weken en later eens in de twee weken. Alle bijeenkomsten worden gehouden op de praktijk en begeleiden door 1 van de verloskundigen en een praktijkassistente of kraamverzorgster. Na de 9 bijeenkomst heb je weer individuele controles tot aan je bevalling.

Beter contact met je verloskundige

Je hebt tijdens Centering Zwangerschap langer contact met de verloskundige dan in de 1 op 1 controles. Je krijgt in totaal 17 uur meer zorg dan bij individuele verloskundige zorg. Een verloskundige kan in 2 uur tijd veel beter en dieper ingaan op vragen, dan in de 15 minuten van een gewone afspraak.

Data en tijd

Alle bijeenkomsten, behalve de bijeenkomst na de bevalling, zijn van tevoren vastgelegd. Vraag ernaar op de praktijk voor welke groep jij in aanmerking komt. Dit hangt namelijk af van je uitgerekende datum.

Meer weten over Centering Zwangerschap?
Kijk voor meer informatie op: Centering Zwangerschap

Lees meer