Seks

Soms is het lastig vragen te stellen over seks in de zwangerschap, daarom geven we hier uitleg.
Seks in de zwangerschap kan geen kwaad. Je kindje zit goed "ingepakt" in de baarmoeder, de vliezen en het vruchtwater. Heel enkel wordt seks wel afgeraden in de zwangerschap, bijvoorbeeld als de placenta over de baarmoedermond ligt. De verloskundige zal dit dan met jullie bespreken.
Gedurende de eerste weken van de zwangerschap is er vaak misselijkheid en vermoeidheid, waardoor de zin in vrijer vaak verminderd is.
Dan volgt er vaak een periode van meer energie, lekkerder in haar vel zitten en ook vaak weer meer behoefte aan sex.
Loopt het tegen de bevalling, dan worden de lichamelijke klachten mogelijk wat meer, de buik gaat in de weg zitten en het bekken kan pijnklachten gaan geven.
Het zelfbeeld kan ook veranderen. Ze kan zich minder aantrekkelijk voelen door dat ze dikker wordt of striae krijgt.
Natuurlijk kan het zo zijn dat het voor jou of voor haar fysiek minder prettig voelt. Je kunt dan samen uitproberen wat fijn is voor jullie beiden. Naast gemeenschap is er per slot nog veel meer mogelijk.

Een raar idee?

Het kan een raar idee zijn dat er een baby in haar buik zit. En al weet je dan dat het geen kwaad kan om te vrijen, toch kan het een afleidende gedachte zijn. Bedenk dan dat het ook niet verplicht is om seks te hebben.
Door een vaak intenser orgasme kan de baarmoeder daar op reageren door hard te worden. Een harde buik kan geen kwaad, het voelt wat vervelend, maar zakt na een tijdje ook weer af.
Als je partner na de seks klachten krijgt en jullie daar de verloskundige voor bellen, vermeld dan dat jullie gemeenschap hebben gehad. Klachten zouden kunnen zijn: vaginaal vocht- of bloedverlies of een blijvende pijn in haar buik.
Het is natuurlijk ook goed mogelijk dat zij of jij nu juist meer van seks genieten!

Lees meer