Bevallen in het ziekenhuis
Wil je liever in het ziekenhuis bevallen? Dat kan natuurlijk ook. Bijvoorbeeld omdat je je thuis weinig ruimte hebt. Of een andere reden waarom het jou prettig lijkt om in het ziekenhuis te bevallen.
Een bevalling op eigen verzoek zonder medische indicatie wordt een poliklinische bevalling of een verplaatste thuisbevalling genoemd. In dit geval begeleiden wij de bevalling en komt er een verpleegkundige van het ziekenhuis ons assisteren. Zij vervangt de kraamverzorgster.
Poliklinische bevallingen begeleiden wij in het OZG, UMCG, Martini ziekenhuis en Refaja.
We zullen meestal eerst een keer bij je langskomen. Wanneer de bevalling goed doorzet vertrekken we dan richting ziekenhuis. En als het goed gaat met jou en je baby mag je na de bevalling meteen naar huis.
Een poliklinische bevalling wordt gedeeltelijk vergoed vanuit de basisverzekering. Controleer dit van te voren zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Het kan zijn dat alles volledig wordt vergoed wanneer je aanvullend verzekerd bent.
Klinisch bevallen in ziekenhuis
Soms moet je om een medische reden in het ziekenhuis bevallen. Bijvoorbeeld als jij (of je baby) een verhoogd risico hebben op complicaties. Of als je bij een vorige bevalling problemen hebt gehad. In dat geval dragen wij de zorg over aan een gynaecoloog uit het ziekenhuis. Dan begeleidt de klinisch verloskundige je bevalling onder verantwoordelijkheid van de gynaecoloog.
Zet vanaf 37 weken een tas klaar. In de tas komen de volgende dingen:
- toiletspullen
- nachtkleding
- badslippers
- een badjas
- kleertjes, een omslagdoek en een mutsje voor je baby
- je pasje/stickers van het ziekenhuis
- het pasje van je zorgverzekeraar
Zet ook klaar om mee te nemen:
- Maxi-Cosi
- fototoestel
- indien je in UMCG of MZH gaat bevallen; neem een 2 euro muntstuk mee voor een rolstoel